Η πυραμίδα του Ελληνικού (παλαιότερα ονομαζόταν πυραμίδα του Κεφαλαρίου)είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα το οποίο με το επιβλητικό και δυναμικό του σχήμα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Βρίσκεται στα όρια του χωριού Ελληνικό Αργολίδας, σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από το Κεφαλάρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ακαδημαϊκού κ. Π. Θεοχάρη, η κατασκευή του μνημείου χρονολογείται το έτος 2720π.Χ. Η χρονολογία προσδιορίστηκεστην πρωτοελλαδική περίοδο ΙΙΙ με την επιστημονική μέθοδο της θερμοδιαύγειας.
Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι το μνημείο ήταν πολυάνδριο (ομαδικός τάφος πολεμιστών) των Κεγχρεών. Μεταγενέστεροι επιστήμονες εικάζουν ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο ή φρυκτωρία ή παλαιό αστεροσκοπείο, επειδή μαζί με μία άλλη πυραμίδα πού ήταν κτισμένη εκεί κοντά, είχαν προσανατολισμό στον αστερισμό του σείριου.
Το σημείο που βρίσκεται το μνημείο είναι στρατηγικής σημασίας, επειδή ελέγχει τη χερσαία οδό του Άργους με τις αρχαίες Υσιές και την Τεγέα και την είσοδο του αργολικού κόλπου και είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τις αρχαίες πόλεις Ναύπλιο και Τίρυνθα. Για το λόγο αυτό πολλοί πιστεύουν ότι οι Δαναοί χρησιμοποιούσαν το μνημείο ως φρυκτωρία, για να παρακολουθούν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες εχθρικές επιθέσεις (φρυκτός=αναμένος δαυλός)
Από σύγκριση του μνημείου με τα αρχαία τείχη στη Λάρισα του Άργους ή την ακρόπολη του Αχλαδόκαμπου (αρχαίες Υσιές) ή το Κριτήριο του αρχαίου Άργους (το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου), θα προκύψει η στενή σχέση μεταξύ τους ως προς την τεχνοτροπία και τη χρονολογία της κατασκευής τους.