ΑΡΓΟΣ

PDF
Εκτύπωση
E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2009 04:18

 

Το Άργος κατοικείται χωρίς διακοπή από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα και υπο αυτή την έννοια θεωρείται η αρχαιότερη Ελληνική πόλη. Οι ανασκαφές μέσα στην πόλη αποκαλύπτουν κατά στρώματα ερείπια από κάθε ιστορική περίοδο : Αρχαία, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά.

Τα σημαντικότερα μνημεία του Άργους συναντώνται σε τρεις κυρίως περιοχές. Στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου της Λάρισας (Θέατρο, Αγορά, Ωδείο, Ρωμαϊκές θέρμες και Ιερό Αφροδίτης) και στις κορυφές των λόφων Λάρισας και Ασπίδας.

Άλλα αξιόλογα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη είναι οι βυζαντινές εκκλησίες, το κτήριο των Στρατώνων του Καποδίστρια, το Αρχοντικό του Στρατηγού Τσόκρη, το Καλλέργειο, όπου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, η Νεοκλασική Δημοτική Αγορά, το κτίριο του Δημαρχείου, το Μέγαρο του Κωσταντόπουλου και ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (πρώην τζαμί).

Eκτός από το Καλλέργειο που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Αρχοντικό του Τσώκρη που ανήκει σε ιδιώτη, όλα τα υπόλοιπα οικοδομήματα (Στρατώνες, Δημαρχείο, Δημοτική Αγορά και Μέγαρο Κωνσταντόπουλου), ανήκουν στον Δήμο Άργους, ο οποίος έχει επιδοθεί εδώ και μερικά χρόνια στο τεράστιο έργο της αποκατάστασης και αξιοποίησης τους.

Yπάρχουν βέβαια αρκετά ακόμη νεοκλασικά κτίρια που ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν κριθεί διατηρητέα, τα οποία αποκαθίστανται σταδιακά.