Το Μουσειο μας - Λαογραφικο Μουσειο Κεφαλαριου

Το Μουσείο Μας

Το Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλαρίου λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπούς τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς και την προβολή και διάσωση της ελληνικής χλωρίδας, τους οποίους επιδιώκει με τους εξής τρόπους: 

– Συλλογή, συντήρηση και προβολή αντικειμένων λαϊκής τέχνης και παράδοσης    

 (αργαλειοί, υφαντά, χειρονακτικά εργαλεία, κλπ.) 

– Αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων και οικοτεχνίας, της Ελληνικής κοινωνίας. 

– Συλλογή, συντήρηση και ανάδειξη, φυτών, βοτάνων και καρπών της Ελληνικής φύσης. 

–  Η διάσωση Ελληνικών Παραδόσεων και Δρώμενων με ηλεκτρονικά μέσα 

–  Η μετάδοση της γνώσης και της παράδοσης σε μαθητικές κοινότητες, σχολεία, συλλόγους,            κοινωνικές ομάδες κλπ. 

– Η προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος και του τουρισμού της νεώτερης Ελλάδας σε τουρίστες, περιηγητές,  εκδρομείς. 

–  Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή μας, καθώς και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικού, πολιτισμικού, συνεδριακού κ.λ.π.) 

Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλαρίου

Το Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλαρίου έχει οργανώσει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του και αναδεικνύει τα εξής επιτεύγματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας και πολιτισμού: 

Μουσείο νερού και υδροκίνησης

Μουσείο Λαογραφίας 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Κεφαλάρι με τις πηγές του Ερασίνου ποταμού, ήταν από την αρχαιότητα πηγή ζωής για την πόλη του Άργους και τον αργολικό κάμπο. Με τη χρήση του νερού λειτουργούσαν ανέκαθεν στο χωριό νερόμυλοι, μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές και νεροπρίονα. Στο μουσείο μας λειτουργούν παλιές κατασκευές και αναδεικνύουν τη χρήση του νερού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Χιλιάδες εκθέματα, οργανωμένα κατά κατηγορία και χρήση, είναι στη διάθεση του επισκέπτη, ο οποίος για να εντρυφήσει σε βάθος, θα χρειαστεί αρκετές ώρες, ίσως και μέρες. Στο Μουσείο μας μέσω των εκθεμάτων αναπαρίσταται η οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των προγόνων μας κατά τους 2-3 τελευταίους αιώνες. Αναπαρίσταται το παλιό παραδοσιακό σπίτι (σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, κουζίνα), το σχολείο, τρόποι διασκέδασης και παλιά επαγγέλματα, τα πιο πολλά από τα οποία έχουν πλέον εκλείψει. 

Φυτά και βότανα της περιοχής μας έχουν συλλεγχθεί, αποξηρανθεί και εκτίθενται κατά κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση τους (αφεψήματα, θεραπευτικά, για βαφές υφασμάτων, για ζωοτροφές κ.λ.π.). Επίσης μια μεγάλη συλλογή από σπόρους φυτών και βοτάνων της ελληνικής φύσης εκτίθεται σε ειδικό χώρο του μουσείου